Allseende katter

Jag har börjat på "The Night Watch" som jag köpte härom dagen. Den verkar bra, med en ganska egen twist på vampyr-, varulvs-, och demonmytologin. Balansen mellan det onda och det goda står i centrum, snarare än eliminerandet av ondskans krafter.
Däremot finns det en liten detalj, som stör mig för att den är så klyschig.
Katterna.
Dessa husdjur kan i "The Night Watch" se alla personer och varelser, oavsett om de befinner sig i den mytiska dimensionen twilight eller ej. De kan alltså alltid upptäcka vampyrer och trollkarlar som människor inte lägger märke till.

Det här greppet har använts jag vet inte hur många gånger. Att katter kan se spöken, kommunicera med människor (om de känner för det), ta sig in i andra dimensioner eller på långt håll se om någon är en vampyr eller ej. Alla katter i Stephen Kings gamla "Sleepwalkers" eller i "Låt den rätte komma in", som riskerar sina egna liv för att attackera sina fiender, är bara några exempel. Liksom katternas stora roll i Haruki Murakamis "Kafka på stranden".
Vad är det med katter som gör att så många författare tillskriver dem dessa fantastiska och allseende egenskaper?

Kommentarer
Postat av: Maria

Det är väl vanligt att djur i allmänhet reagerar på och kan se skumma varelser i fantasy/skräck. Är det vanligare med katter än med andra djur?

2009-03-04 @ 19:36:15
URL: http://www.vildvittra.se/bokblogg
Postat av: Koma

Ja alltså när du och robert har fest. Och katterna ligger helt utslagna uppe på varsin bokhylla och slökollar på de allmer berusade gästerna nedanför. Undrar då vad det egentligen är de ser? :)

2009-03-05 @ 14:35:20
URL: http://nico.blogg.se/
Postat av: Anna S

Maria - Ja, djur i allmänhet. Men katter är nog vanligare än de flesta andra, de brukar alltid genomskåda olika typer av förklädnader också.Koma - De ligger nog där för att vara på säkert avstånd när människorna i rummet sakta men säkert blir mer och med zombieaktiga... :)

2009-03-05 @ 16:53:05
URL: http://evilkitten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0