En kärlekssång i serieform

Jeffrey Browns svenska debut "Fumlig" ("Clumsy") är en fin liten samling seriefragment.
Han berättar om sitt distansförhållande med Theresa som han är tillsammans med i ungefär ett år. Deras första möte beskrivs, liksom slutet och allting däremellan. Alla de där ljuva stunderna man har tillsammans som nyförälskade, varvat med de mindre ljuva, där missförstånd lägger sig i vägen för kärleken.
Browns teckningar är svartvita och till synes ganska naivt utförda. De är medvetet lite slarvigt tecknade, med skeva konturer och enkla bakgrunder. Denna enkelhet och öppenhet passar väl in med bokens tema, i och med att huvudkaraktärens fumlighet även kan återfinnas i tecknarstilen.
Bokens text består i princip enbart av dialoger (förutom några få förklarbde texter). Dessa dialoger, i huvudsak mellan Jeff och Theresa, kan synas vara banala. Men samtidigt så sätter de fingret på exakt hur enkelt och banalt det kan vara att vara kär. Något jag verkligen gillar i "Fumlig" är alla de små pauser som finns i dialogen. Det är där mycket av handlingen utspelar sig, i de små glappen mellan vad som sägs och vad som inte sägs.
Något som jag kanske borde påpeka är att "fumlig" innehåller väldigt mycket sex. Inte på något porrigt eller ens överdrivet sätt. Utan för att det är en bok om kärlek och om sex, och om allt däremellan. Och det är väldigt fint skildrat i all sin ofullkomlighet och fumlighet.

Om du blir nyfiken på att läsa mer om Jeffrey Brown så kan du bersöka hans väldigt söta tecknade hemsida. Han har också animerat videon till Death Cab for Cuties låt "Your heart is an empty room".

Jeffrey Brown - Fumlig (Galago, 2009)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0